Perkantiems pirmą kartą: stiprintuvų gidas

Perkantiems pirmą kartą: stiprintuvų gidas

Perkantiems pirmą kartą: stiprintuvų gidas

Įsivaizduokite, kad jūsų svetainę neseniai papildė ilgai laukta namų garso sistema. Visą dieną vedžiojote reikiamus laidus, jungėte kolonėles, stiprintuvą ir kitus garso sistemos komponentus. Net filmą vakarui išsirinkote. Tačiau jį pradėjus žiūrėti paaiškėjo, kad kažkas yra ne taip. Garsas trūkčioja, nesigirdi žemųjų tonų. Ką daryti?

Svarbiausia – neskubėti. Jei šį stiprintuvo gidą skaitote dar prieš jį įsigydami, esate teisingame kelyje. Jei paskubėjote, reikės ieškoti išeities.

Kaip pasirinkti stiprintuvą?

Išsirinkti stiprintuvą galite ir savarankiškai. Tačiau perspėjame, kad rinkimosi procesas pareikalaus nemažai žinių. Planuodami įsigyti garso sistemą, nepasikliaukite vien forumais ar gražiais prekių aprašymais internete. Rekomenduojame pasitarti su „Autogarso“ specialistais. Jie užtikrins, kad visi jūsų turimi garso sistemos įrenginiai tarpusavyje sklandžiai derės ir vienas kitą papildys.

Taip pat prieš įsigyjant visuomet pasiūlome norimos garso sistemos skambesį išgirsti mūsų salone. Pripažinkime, šis pirkinys jums tarnaus penkis ir daugiau metų. Savo praktikoje pastebėjome tokią tendenciją, kad neretai klientai išsirenka brangesnę sistemą nei planavo. Taip yra dėl to, kad „Autogarso“ salone klientai turi galimybę išgirsti kelių garso sistemų skambėjimą per trumpą laiko tarpą. Paprastai skirtumą tarp garso sistemų puikiai girdi net ir tie, kurie ateina nusiteikę, kad nieko apie kokybišką garsą nesupranta. Tačiau apie viską – iš pradžių.

Pagrindai: kas yra stiprintuvas?

Stiprintuvas – tai įrenginys, kurio pagrindinė užduotis yra sustiprinti garso signalą iki norimo stiprumo. Jei stiprintuvas yra analoginis ir skirtas stereo sistemai, jo užduotis tuo ir baigiasi. Tačiau kaip kokybiškai ir dinamiškai jis tai atliks, priklauso nuo schemotechnikos ir elementinės bazės stiprintuvo viduje.

Stiprintuvas gaunamus vaizdo signalus nukreipia į televizorių, o garsą – į kolonėles.

Išmanusis stiprintuvas – tai patobulintas tradicinis stiprintuvas. Jis dažniausiai skaitmeniniu formatu moka „pasiimti“ muziką iš įvairių internetinės erdvės aplinkų, namų tinklo ar USB laikmenos. Taip pat palaiko tokias populiariausias muzikos programėles: „Spotify“, „TuneIn Radio“, „Tidal“ bei „AirPlay“.

Rinkoje yra tūkstančiai garso stiprintuvų gamintojų. Išsirinkti yra tikrai nelengva užduotis. Trumpai tariant, skiriasi stiprintuvų paskirtis, kokybė, parametrai ir funkcionalumas. Todėl rinktis reikėtų atsakingai.

Stiprintuvų tipai

Paprastai namų stiprintuvai būna dviejų tipų. Jie skiriasi kanalų skaičiumi. „Stereo“ stiprintuvai yra tradiciniai, turintys du kanalus. Tuo tarpu „Surround“ stiprintuvai yra daugiakanaliai. Jie turi 5–11 kanalų.

Dažnai klientai mano, kad sistema su daug kolonėlių bus muzikalesnė, garsesnė, o klausytojas bus erdvinio garso apsuptyje. Realybėje muzikos įrašai dažniausiai yra pateikiami „Stereo“ – dviejų kanalų, tad tikėtis, kad klausydamiesi muzikos jausitės lyg būtumėte tarp muzikantų scenos viduryje, nevertėtų.

Mūsų patirtis rodo, kad pasirinkę brangesnį stiprintuvą su dvejomis brangesnėmis kolonėlėmis, džiaugsitės labiau nei pigesniu daugiakanaliu stiprintuvu su daug pigesnėmis kolonėlėmis. Patikėkite, ir su kokybiška „Stereo“ sistema yra realu girdėti, kaip keičiasi dainininko ar kitų muzikantų buvimo vieta scenoje. Tas pats galioja ir žiūrint filmą, jei jis yra įrašytas „Stereo“.

Galia: ką reikėtų žinoti?

Dažnas pirkėjas stiprintuvą renkasi pagal vieną vienintelį galios parametrą. Tuo tarpu mūsų specialistai patikina, kad kuo brangesnis stiprintuvas, tuo muzikalesnis, galingesnis, detalesnis ir dinamiškesnis jis bus, esant minimaliam garso lygiui.

Namuose būtent tokiu režimu muzikos klausomės daugiausiai. Ir tik kelias valandas vakarėlio metu muziką paleidžiame visu garsu. Tad logiška, kad jus labiau džiugins toks stiprintuvas, kuris prie mažo garso lygio sugeba perteikti net ir smulkiausias skambesio detales bei sodrų, tikslų bosą. Pasirinkę tokį stiprintuvą ir už sienos gyvenančius kaimynus erzinsite mažiau.

Ant pakuotės dažnai būna nurodytas galios (vatais) intervalas, reikalingas konkrečiam garsiakalbiui maitinti. Kad išgautumėte švariausią garsą su minimaliais iškraipymais, orientuokitės į aukščiausią nurodytą šio intervalo galią.

Ką verta žinoti apie įvestis ir išvestis?

Paprastai tariant, kuo daugiau įvesčių ir išvesčių stiprintuvas turės, tuo sujungimo galimybės bus platesnės. Pavyzdžiui, reikalui esant galėsite prijungti papildomų kolonėlių, žemųjų dažnių kolonėlę (subvuferį), projektorių, patefoną, CD grotuvą, SAT ar IP TV priedėlį, žaidimo konsolę ir kitus įrenginius. Šios jungtys praplečia naudojimo galimybes.

Šiais laikais televizorius taip pat yra neatsiejama namų garso ir vaizdo sistemos dalis. Dėl to mes rekomenduojame rinktis išmaniuosius stiprintuvus su TV sąsaja per HDMI jungtį, nepriklausomai nuo to, ar ieškote stereo, ar namų kino sistemos. Tokie stiprintuvai ar resyveriai įsijungia, tylinasi, garsinasi bei išsijungia kartu su televizoriumi. Joks stiprintuvo valdymo pultelis nėra reikalingas.

Verta rinktis stiprintuvą, kuris turi daugiau HDMI jungčių. Kuo daugiau HDMI jungčių bus, tuo daugiau prietaisų prijungti galėsite. Neplanuojate dabar? Gali prireikti ateityje.

Jei turite garso sistemos komponentų be HDMI jungties, jūsų išsigelbėjimas bus RCA išvestis arba optinis / skaitmeninis kabelis.

Turite patefoną? Lengviausiai jį prie stiprintuvo prijungsite naudodamiesi Phono įvestimi. Nuotraukoje – Denon DP400 plokštelių grotuvas.

Kiek kanalų gali prireikti?

Mes paprastai rekomenduojame stiprintuvus, kurie turi bent septynis kanalus. Jei pradžioje pasirinksite įsigyti kelias kolonėles ar 3.1 garso sistemą, vėliau ją galėsite pildyti norimais įrenginiais.

Jei stiprintuvas turės septynis ar daugiau kanalų, lengvai galėsite prijungti pažangiausius erdvinio garso formatus (pavyzdžiui, „Dolby Atmos“ ir „DTS:X“).

Muzikos klausykitės ir kieme

Tai nesunkiai įgyvendinama užduotis, jei stiprintuvas turi bent septynis kanalus. Tuomet penki kanalai gali būti skiriami erdviniam garsui namie sukurti, o du – muzikai lauke. Paprastai antrosios zonos funkciją turi daugelis išmaniųjų daugiakanalių stiprintuvų.

Ši funkcija leidžia mėgautis muzika ar televizijos garsu ne tik svetainėje, bet ir terasoje, balkone, vonioje ar kitoje namų erdvėje. Tam reikalinga nutiesti laidus ir pakabinti, pastatyti kolonėles.

Išnaudojus stiprintuvo (resyverio) 2–3 zonų privalumą, vasaros vakarus smagiai ir šiltai leisite įstiklintoje namų terasoje, kur jūsų nepasieks uodai ir kiti vabzdžiai. Tuomet per stiklą galėsite stebėti televizoriaus ekraną bei girdėti kokybišką jo ar kito garso šaltinio garsą.

Kaip pasirinkti stiprintuvą: šeši trumpi patarimai

  1. Svarbus tinkamas dydis. Prieš įsigydami, pamatuokite spintelės nišos matmenis, kurioje ketinate padėti stiprintuvą. Pasitaiko, kad „iš akies“ pasirinktas stiprintuvas gali netilpti.
  2. Įsitikinkite, kad stiprintuvas turėtų „DTS“ ir „Dolby Digital“ iššifravimo įrenginį, dar kitaip vadinamą dekoderiu.
  3. Atkreipkite dėmesį į įvesių ir išvesčių skaičių. Kuo jis didesnis, tuo daugiau prietaisų prijungti galėsite.
  4. Svarbu yra užtikrinti vidutinį kolonėlių žemųjų tonų garsą. Vienam kanalui dažniausiai reikia 30–100 vatų galios. Jei žemųjų tonų garso norisi didesnio, kanalui užtikrinkite 80–250 vatų galią.
  5. Galiausiai, mūsų specialistai rekomenduoja rinktis vieno to paties gamintojo ir serijos kolonėles. Taip užtikrinsite garso vientisumą.
  6. Neskubėkite. Nemeskite pinigų į balą – nepirkite skubotai. Rekomenduojame atvykti į „Autogarso“ saloną ir patiems įsitikinti planuojamos pirkti garso sistemos skambėjimo kokybe.

Palikite komentarą